Home / Iluzije / 3D crteži na ulicama – optičke iluzije na asfaltu
3D crteži na ulicama - optičke iluzije na asfaltu

3D crteži na ulicama – optičke iluzije na asfaltu

Fascinantni crteži kredom na asfaltu kao prave optičke iluzije

Ovaj put donosimo vam najbolje od 3D ulične umjetnosti (tzv. street art). Ovakvi crteži kredom ostavljaju prolaznike bez teksta. Ovakav način umjetnosti stručno nazivamo anamorfizam – iluzionističko slikarstvo čiji je osnivač Kurt Wenner. Drugim riječima, ovdje je riječ o dvodimenzionalnim slikama (crtežima) koje su toliko “izvrnute” da stvaraju osjećaj dubine i treće dimenzije. Ovakvi crteži na asfaltu, pločnicima i trgovima gradova uvijek i iznova oduševljavaju brojne prolaznike koji oduševljeno “ulaze” u crtež i pokušavaju postati njegov sastavni dio. Naravno, da bi se dobio taj privid dubine bitno je za prolaznika (promatrača) da se pozicionira na točno određenom položaju (točki) u odnosu na sam crtež. Kad se ispune ti uvjeti, nastaje prava magija. Također valja napomenuti kako djela izgledaju stvarno jer je svaka slika prethodno matematički izračunata i precizno rađena. Za jednu takvu sliku ponekad je potrebno i pet do sedam dana rada. No krajnji je rezultat naprosto fascinantan – teško je povjerovati da preko svake ovakve iluzije možete propješačiti, kako se baš ništa ne uzdiže s asfalta ili propada u dubinu zemlje.

Ovaj oblik umjetnosti je relativno nov i počeo se razvijati tek masovnom upotrebom fotoaparata kojima se ovakva djela fotografiraju i internetom obilaze svijet i dolaze do svih koji nisu u prilici doživjeti ih uživo. Ako nas oduševljavaju i ostavljaju bez daha i ovako putem fotografije, možemo tek zamisliti oduševljenje onih koji imaju priliku postati dio čarolije. U našoj galeriji možete pregledati neke od najboljih optičkih iluzija na asfaltu. Za razliku od originala na cesti koji će trajati samo do prve jače kiše, u ovim fotografijama možete uživati kad god to poželite.

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži iluzije

3D crteži kredom na ulici

Ključne riječi: ulično crtanje, street art, 3D ulična umjetnost, crtanje po ulici, crtanje po asfaltu, anamorfizam, 3D ulično crtanje, 3D crteži kredom

About Zajebanko

Također pogledaj

Slike s više značenja

Zabavne slike s više značenja

Otpičke iluzije: Višeznačne slike Za danas smo vam pripremili nekolicinu zanimljivih optičkih iluzija. Slike s …