Home / Likovi / Najpoznatiji fiktivni likovi: Charlie Kane
  • Najpoznatiji fiktivni likovi: Charlie Kane

    Charlie Kane - glavni junak filma "Građanin Kane"

  • Najpoznatiji fiktivni likovi: Charlie Kane

    Charlie Kane - glavni junak filma "Građanin Kane"

  • Najpoznatiji fiktivni likovi: Charlie Kane

    Charlie Kane - glavni junak filma "Građanin Kane"

Najpoznatiji fiktivni likovi: Charlie Kane

Charlie Kane – glavni junak filma “Građanin Kane”

Tako utjecajan lik koji zapravo nikada nije živio

Charlie Kane glavni je junak filma Građanin Kane koji se nalazi na gotovo svim rang listama deset ponajboljih filmova, a mnogi relevantni filmski kritičari proglašavaju ga najboljim filmom svih vremena. Film rekonstruira život i karijeru bogataša kojeg je nemilosrdna potjera za moći pretvorila u omraženog usamljenika.

Građanin Kane prepoznat je kao remek-djelo gotovo odmah po nastanku 1941. godine kad je nominiran čak za devet Oskara. On je jedan od prvih zlatnih standarda filmske umjetnosti koji je svojom inovativnošću utjecao na cjelokupno kasnije filmsko stvaralaštvo. Bio je to pun pogodak za holivudskog mladog genija Orsona Wellesa, dvadesetšestogodišnjeg glumca, redatelja i suradnika na izradi scenarija za taj film. Likovi su slojeviti i fino iznijansirani, revolucionarni filmski postupci Gregga Tolanda fascinantni, a mnogi redatelji učili su svoj zanat od Orsona Wellesa i njegove režije Građanina Kanea.

Film se temelji na biografiji novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta, a započinje smrću glavnoga junaka. Njegov zagonetni život polako se odmata pred našim očima dok reporteri pokušavaju otkriti zašto je taj čovjek bio tako uspješan u poslu a tako neuspješan u ljubavi i politici. Oni intervjuiraju nekolicinu njegovih prijatelja i suradnika pa je priča ispričana na temelju njihovih prisjećanja. Tako upoznajemo tajkuna Kanea, Kanea propalog političara i Kanea koji iza sebe ima dva propala braka jer ga njegova dominantna osobnost udaljava od ljudi do kojih mu je stalo. A prije toga vidimo dječaka Charliea Kanea kojeg nakon što naslijedi bogatstvo odvode od voljene majke i čiji je odgoj povjeren hladnom skrbniku i osoblju privatnih škola koje je pohađao.

Kad odraste, Kane u početku stječe reputaciju plemenitog idealista koji se zalaže za prava malog čovjeka, no potom se upušta u beskrupuloznu borbu za ostvarenje političke karijere koja propada nakon ljubavnog skandala. Kaneova žudnja za ispunjenjem američkog sna o uspjehu, slavi, bogatstvu, moći i besmrtnosti vodi do samouništenja, pretvarajući ga u čudovišnog tiranina kojeg egoistična opsesivnost udaljava od najbližih.

Orson Welles: Građanin Kane film

Malo pomalo Kane nam se otkriva kao čovjek kompleksnog karaktera, tašt i gladan moći, čovjek koji nije bio sposoban voljeti, koji nikome nije mogao vjerovati, koji je davao novac za razne dobrotvorne svrhe i kampanje i koji je svoje stavove iznosio cijelome svijetu, a da pritom nikada nije vjerovao niti u jedan od njih. Razbacani fragmenti njegova života polako se slažu u smislenu cjelinu dok ga gledamo kako se razvija, proslavlja, sazrijeva i slama.

Teme u Građaninu Kaneu dotiču se bogatstva, moći, ljubavi i osamljenosti. Riječ “pupoljak”, koju Kane izgovara na samrti, jedna je u nizu zagonetki koje se odnose na enigmatičan i kompleksan lik Charlieja Kanea. Odnosi li se to možda na neku ženu? Ili konja kojeg je kupio? Ili na jahtu koju nije kupio? Zagonetka se razrješava kad kamera prelazi preko radnika koji spaljuju njegove osobne stvari, a jedan od njih baca u vatru stare saonice s natpisom “pupoljak”. Te saonice iz njegova djetinjstva na kojima se vozio onog dana kad su ga poslali skrbniku jedina su stvar povezana s istinskom vrijednošću u njegovome životu. Ta uspomena na njegovu voljenu majku s njegovom smrću postaje tek komad drveta spaljenoga kao smeće, sićušna pogrebna lomača za diva u čijem je srcu nekada zauzimala posebno mjesto.

Charles Foster Kane otkriva nam moć ali ponekad i patnju i usamljenost koju sa sobom donosi golemo bogatstvo, i mi smo mu na tome vječno zahvalni.

Jeste li znali da je Građanin Kane dobio je Oskara za najbolji scenarij (1941.). Nakon što se proslavio glazbom koju je skladao za Građanina Kanea, Bernard Herrmann napisao je glazbu za nekoliko Hitchcockovih filmova koja je naišla na pohvale kritičara te za filmove kao što su Taksist, Rt straha i Dan kada se Zemlja zaustavila. Želite li više saznati o Građaninu Kaneu, predlažemo da pročitate knjige The Great Movies (Veliki filmovi) Rogera Eberta i Citizen Welles: A Biography of Orson Welles (Građanin Welles: Biografija Orsona Wellesa) Charlesa F. Bradya, kao i da pogledate film Građanin Kane koji je Orson Welles režirao, glumio u njemu glavnu ulogu te za njega napisao scenarij u suradnji s Hermanom J. Mankiewiczem.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …