Home / Likovi / Najpoznatiji svjetski likovi: Čudovište iz Loch Nessa
  • Najpoznatiji svjetski likovi: Čudovište iz Loch Nessa

    Od svih mitskih životinja na svijetu najpoznatija je Nessie, čudovište iz Loch Nessa

  • Najpoznatiji svjetski likovi: Čudovište iz Loch Nessa

    Od svih mitskih životinja na svijetu najpoznatija je Nessie, čudovište iz Loch Nessa

  • Najpoznatiji svjetski likovi: Čudovište iz Loch Nessa

    Od svih mitskih životinja na svijetu najpoznatija je Nessie, čudovište iz Loch Nessa

Najpoznatiji svjetski likovi: Čudovište iz Loch Nessa

Nessie – mitsko čudovište iz Loch Nessa

Apsolutno najkomercijalnije i najviđenije “čudovište” na svijetu je Nessie. Preko sedamdeset godina imamo priliku čitati u svim novinama o jednom dotad potpuno anonimnom škotskom jezeru. 1933. započinje mit.

Od svih mitskih životinja na svijetu najpoznatija je Nessie, čudovište iz Loch Nessa – nadahnuće za pojavu stotina sličnih zvijeri po cijelom svijetu. Kao najpopularnija turistička atrakcija u Škotskoj, Nessie značajno pridonosi novčanom prilivu zemlje.

To se čudovište prvi put spominje u životopisu Sv. Kolumba koji je 565. širio kršćanstvo medu Škotima. Dok je propovijedao na području jezera Loch Ness, naišao je na neke Pikte kako pokapaju muškarca kojega je ubila neobična zvijer. Sv. Kolumba je svojom čudotvornom moći oživio tog čovjeka. Uskoro potom jedan je drugi Pikt plivao preko rijeke kad se odjednom neman uzdigla iz dubine jezera. Upravo kad se spremala progutati Pikta, Sv. Kolumba podigao je ruku i načinio znak križa. Zazvao je ime Božje i rekao: “Ti nećeš ići dalje i nećeš dotaknuti ovog čovjeka – vrati se otkuda si i došao.” Čudovište je poslušalo svećenika i nestalo pod vodom. Kada je 2005. jedan novinar časopisa People upitao čudovište je li ta zgoda možda djelovala na njegovo religijsko uvjerenje, neman je odgovorila: “Moji su preci bili poganska čudovišta 200 milijuna godina i nakon tako duge tradicije nemam namjeru postati kršćansko čudovište.”

Čudovište je u međuvremenu viđeno više puta, no oživljavanje zanimanja za Nessie izrazito se osjetilo u 20. stoljeću. Tijekom velike ekonomske krize 1933. gospodin i gospođa Mackay, vlasnici propalog hotela Drumnadrochit na jezeru Loch Ness, rekli su izvjestitelju novina The Inverness Courier da su vidjeli golemo stvorenje kako se prevrće i roni u jezeru. Priču je prenijelo još nekoliko škotskih novina i uskoro se pretvorila u svjetsku senzaciju. Dana 21. prosinca 1933. Daily Mail donio naslov: ČUDOVIŠTE IZ LOCH NESSA NIJE LEGENDA NEGO ČINJENICA. Marmaduke Wetherell, član Londonskog zoološkog udruženja, potvrdio je priču napisavši komentar na temelju vlastitog istraživanja. Tvrdio je da je zvijer šest metara dugačka i fotografirao je njezine otiske stopala koji su bili poput otisaka stopala vodenog konja. Poslije je, međutim, cijeli slučaj rasvijetljen. Pokazalo se da je riječ o prevari te je ustanovljeno da je Wetherell sam napravio otiske pomoću stopala prepariranog vodenog konja iz prirodoslovnog muzeja.

Jedan od prvih koji je prijavio susret s tim stvorenjem izvan vode bio je izvjesni Arthur Grant. Ispričao je kako se jedne večeri 1934. vozio na motoru i gotovo naletio na čudovište koje je prelazilo cestu. Izvijestio je da je vidio životinju dugačka vrata s malom glavom, debelim tijelom i dugim šiljastim repom. Kasnije se otkrilo da je i to bila izmišljotina.

Najpoznatija slika čudovišta – crno-bijela fotografija snimljena 1934. – prikazuje glavu i dugački vrat kako izranjaju iz jezera. Pokazalo se da je i to bila obmana. Christian Spurling, vješti modelar, smislio je kako će dočarati taj prizor. Izradio je model čudovišta visok 30 cm a dugačak 45 cm i stavio ga u jezero. Tada ga je Robert Kenneth Wilson, ugledni londonski ginekolog, fotografirao. Sve su to priznali mnogo godina kasnije.

Po uzoru na Nessie pojavilo se na stotine sličnih mitskih čudovišta u jezerima diljem svijeta kako bi posredno pridonijeli razvitku turizma i lokalnog gospodarstva. U Škotskoj se pojavila Lizzie, Nessiena rodica s tri grbe, koja živi u jezeru Loch Lochy. U Sjedinjenim Američkim Državama živi Champ u jezeru Champlain na granici države New York i Vermonta; Memphre obitava u jezeru Memphremagog na američko-kanadskoj granici; čudovište spljoštene glave u jezeru u Montani; i u novije vrijeme čudovište Eerie u jezeru Erie.

Nessie - mitsko čudovište iz Loch Nessa

Dr. McRae, umirovljeni liječnik, napravio je amaterski film o Nessie 1935. godine. Tvrdio je da je vidio Nessie kako pluta na površini jezera u ranu zoru. Rekao je da snimio petominutni film i tvrdio da se na njemu jasno vidi čudovište dugoga vrata, s tri grbe i šiljatom glavom, uskim kosim očima i malim rogovima. McRae je umro, a film se navodno čuva u trezoru jedne londonske banke i ne smije se prikazati sve dok javnost ne bude spremna ozbiljno pristupiti tom pitanju.

U listopadu 1987. organizirana je potraga za mitskom životinjom. U pothvatu su sudjelovala 24 čamca raspoređena po cijelom jezeru. Temeljito su pročešljali jezero koristeći sonarnu opremu, ali nisu našli nikakvih dokaza o čudovištu.

Upravo kad se Nessie konačno smjestila u mit, pojavila se na poštanskoj marki koju su izdali Maldivski otoci. To je pobudilo sumnju da zvijer možda ipak postoji. Pretpostavljamo da nijedna zemlja ne bi stavila izmišljenu životinju na svoju marku.

Gary Campbell, predsjednik kluba obožavatelja čudovišta iz Loch Nessa, osigurao je svoj život na 400 000 dolara u slučaju da ga čudovište živoga pojede. On vodi suvenirnicu na jezeru Loch Ness i kaže da su najtraženiji gipsani odljevi stopala čudovišta. On to ovako objašnjava: “Iako su to zapravo neprecizni odljevi izrađeni prema vatrostalnoj zdjeli koju sam utisnuo u zemlju, vrlo su popularni. No moram priznati da s vremena na vrijeme poneko želi znati zašto je na stopalu čudovišta urezana riječ Pyrex.”

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …