Home / Likovi / Najpoznatiji svjetski likovi: Tom Sawyer i Huckleberry Finn
  • Popularni izmišljeni likovi: Tom Sawyer i Huckleberry Finn

    Tom Sawyer & Huckleberry Finn

  • Popularni izmišljeni likovi: Tom Sawyer i Huckleberry Finn

    Tom Sawyer & Huckleberry Finn

  • Popularni izmišljeni likovi: Tom Sawyer i Huckleberry Finn

    Tom Sawyer & Huckleberry Finn

Najpoznatiji svjetski likovi: Tom Sawyer i Huckleberry Finn

Tom Sawyer i Huckleberry Finn

Utjecajni likovi koji zapravo nikada nisu živjeli

Pustolovine Toma Sawyera ubrajaju se medu najpopularnije pustolovne romane svih vremena, jednako kao i njihov nastavak, Pustolovine Huckleberryja Finna.
Priče se zbivaju polovicom devetnaestog stoljeća u sjeveroistočnom dijelu Missourija, uz obale rijeke Mississippi koja značajnom ulogom u obje knjige pokazuje piščevu očaranost tom rijekom i koja dječacima služi kao prizorište igre i stjecanja iskustva.

Tom Sawyer glavni je junak romana. Nestašan i često neobuzdan dječak. Uvijek je spreman za nove pustolovine, čemu pridonosi i njegova bujna mašta. Iz tih razloga upada i u nevolje. No, ništa ga ne može pokolebati jer je izrazito optimistične naravi. Unatoč tome što djeluje neozbiljno, on je inteligentan, plemenit i dobar dječak, a pokazao je i da njegovi postupci mogu biti odgovorni i zreli.

Huckleberry Finn sin je lokalnog pijanca i zbog toga nije popularan u društvu. Ne ide u školu i odjeven je u prnje. Roditelji iz mjesta brane djeci da se viđaju s njim, ali djeca ga vole jer živi slobodnim životom. Uvijek je spreman za nove pustolovine s Tomom.

Tom Sawyer je glavni lik u prvoj priči u kojoj se živo prikazuje bezbrižno djetinjstvo skupine dječaka. U jednoj dojmljivoj epizodi Tom nam pokazuje kako dosadni zadatak pretvoriti u nešto iz čega možeš izvući korist. U tom glasovitom odlomku teta Polly kazni Toma zbog nepodopštine zadavši mu da oboji dugačku drvenu ogradu ispred kuće u bijelo. Umjesto da bude mrzovoljan, Tom se pretvara da je to vrlo zabavan posao pa tako namami sve svoje prijatelje ne samo da mu pomognu nego da mu čak i plate zato što im je dopustio da bojaju ogradu. Poruka je jasna: Upotrijebite maštu pa će i najdosadniji zadatak postati pustolovina koja se pamti.

Tom Sawyer i Huckleberry Finn

U jednom od sljedećih poglavlja, ljudi iz grada pogrešno zaključuju da su se Tom i Huck utopili u rijeci. Zatajivši da su živi, dječaci se sakriju u crkvu i prisluškuju što susjedi govore o njima na pogrebu. Kad se konačno pokažu, svi su toliko oduševljeni što dječaci nisu mrtvi da sve muke koje su zbog njih proživjeli postaju nevažne.

Tom je zaljubljen u lijepu Becky Thatcher i konačno pridobije njezine simpatije time što preuzme na sebe krivicu za njezinu nepodopštinu. Nakon što se u jednoj epizodi Tom i Becky nađu zatočeni u spilji, ne samo da na kraju budu spašeni nego još i uhvate neke lopove te kao nagradu smiju zadržati njihov plijen. Huck je jedan od spasilaca pa i njemu pripadne dio nagrade. Na kraju prve priče djeca tek ulaze u pubertetsko doba.

Drugi roman počinje tamo gdje je priča stala u prvoj knjizi, ali ovog puta glavni lik je Huck. O Hucku se brine neka udovica dok se ne vrati njegov otac, zgubidan i pijanica kojega privuče blago što ga je Huck dobio u prvoj priči. Po povratku, otac dobije zakonsko pravo da se skrbi o Hucku i o njegovu blagu, a čitatelju je odmah jasno da on svoju roditeljsku dužnost neće obavljati časno. Huck uspije pobjeći od oca s udovičinim robom Jimom i njih dvojica raskidaju svaku vezu s okrutnom okolinom koja ih je iskorištavala. Dožive brojne pustolovine na rijeci, a jednom prilikom Jima rijeka zamalo odnese na jug, u pakao ropstva.

Na kraju se obojica dočepaju slobode: Jim nakon smrti udovice koja ga oporučno oslobađa ropstva, a Huck donijevši odluku da će sreću potražiti u novoj sredini. Ponekad je jedini način da se čovjek oslobodi tereta neke zatvorene zajednice da spakira svoje stvari i ode, a Huck namjerava otići na zapad.

Tom Sawyer i Huckleberry Finn podučili su mnoge naraštaje mladih da svi moramo jednog dana odrasti, ma koliko uživali u bezbrižnom djetinjstvu.

Huck nam nudi mnogo ozbiljniju poruku.Time što nije prijavio odbjeglog roba, Huck nije samo prekršio zakon nego je povrijedio i vjerska načela velike većine južnjaka koji su smatrali da je grijeh pomagati robu pri bijegu. Huck preispituje svoju savjest i shvaća da bi radije otišao u pakao nego što bi prijavio Jima. Ta moralna pouka dolazi iz neiskvarenog dječjeg uma i jedan je od najsnažnijih izraza moralnog integriteta u američkoj književnosti.

Tom Sawyer & Huckleberry Finn

Zanimljiv je podatak da su Pustolovine Huckleberryja Finna izazivale različite kontroverze. Knjiga je zabranjena odmah nakon što je prvi put objavljena, no ne zbog prijepora koje potiče danas – zbog korištenja pogrdnog pojma za crnca, nigger – nego zbog toga što junak romana Huck puši, psuje i ne poštuje starije.

Kad je riječ o optužbi Marka Twaina za rasizam, upotreba riječi “nigger” bila je uobičajena u doba kad je knjiga napisana. Twainova knjiga izazvala je kontroverze zato što govori o rasnim odnosima koji su i dalje jedna od najosjetljivijih tema našeg društva.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …