Home / Likovi / Najpoznatiji svjetski likovi: Lutka Barbie – Barbika
  • Najpoznatiji svjetski likovi: Lutka Barbie - Barbika

    Barbika - tako utjecajan lik koji zapravo nikad nije postojao izvan granica mašte

  • Najpoznatiji svjetski likovi: Lutka Barbie - Barbika

    Barbika - tako utjecajan lik koji zapravo nikad nije postojao izvan granica mašte

  • Najpoznatiji svjetski likovi: Lutka Barbie - Barbika

    Barbika - tako utjecajan lik koji zapravo nikad nije postojao izvan granica mašte

Najpoznatiji svjetski likovi: Lutka Barbie – Barbika

Lutka Barbie – popularna Barbika

Barbika – tako utjecajan lik koji zapravo nikad nije postojao izvan granica mašte

Barbie (Barbika) je najpoznatija i najprodavanija lutka na svijetu te stoga i klasik među igračkama.  Djevojčice već desetljećima obožavaju ovu igračku. Prva Barbie nosila je kupaći kostim i bavila se manekenstvom. Najprodavanija je bila ona s kosom do poda.

Uzor svim djevojčicama, najomiljenija lutka na svijetu, Barbika je nastala kao alternativa lutkama za malu djecu koje su se proizvodile u pedesetim godinama 20. stoljeća. Prije pola stoljeća lutke su uglavnom izgledale poput male djece, bez naglašenih oblina, pa je Barbika djelovala gotovo apsurdno s onim svojim ekstremno uskim strukom i onako nestvarno lijepa. I prije su postojale lutke koje su oponašale izgled odraslih djevojaka i žena no to su uglavnom bile skupe lutke za odrasle, ili pak one jeftinije, od kartona, namijenjene djeci. I ništa u sredini. Razočarana lutkama s kojima se igrala njena kći, Ruth Handler došla je mužu s idejom o modnoj lutki koja bi imala obline odrasle žene. Lutka bi dobila ime po njihovoj kćeri Barbari i bila bi napravljena od plastike. Handlerovi su zajedno s Haroldom Matsonom bili vlasnici tvrtke za izradu proizvoda od plastike Mattel Creations, ali je postojala bojazan da izrada takve igračke neće biti isplativa. Ruth je bila uporna, a kad je nedugo zatim naišla na njemački proizvod, lutku po imenu Lilli koja je bila slična njenoj zamisli, bio je to dokaz o izvedivosti i isplativosti njezine ideje.

Barbika

Prva lutka, proizvedena 1959. godine, bila je tako jako elegantna i iznimno profinjena, s proporcijama manekenke, a ubrzo će postati marketinškom ikonom, te s oko milijardu proizvedenih primjeraka već preko četrdeset godina jednom od najomiljenijih lutaka na svijetu. Da bi održala popularnost, Barbie je nekoliko puta mijenjala izgled u skladu s kulturološkim promjenama u društvu. U početku je ona bila gotovo erotski provokativna, poput njemačke lutke Lilli (koja nije bila namijenjena djeci već kao poklon za odrasle). Ta Barbie iz 1959. godine, sa svojim seksi oblinama, visokim jagodicama i napućenim usnicama tipične predstavnice pariške visoke mode, ubrzo se preobrazila, u vitku lutku s djevojačkom sportskom figurom i običnijim crtama lica, sa zdravim osmjehom navijačice iz nekog gradića na Srednjem zapadu.

Barbie nisu zanimali snovi o majčinstvu. Ona je imala poslovne ambicije koje su doživljavale različite preobrazbe, pa smo je tako upoznali kao astronautkinju, kirurga, plivačicu, direktoricu… Nema te profesije u kojoj se ona nije okušala. U svakom slučaju, ona je jedna natprosječno ambiciozna lutka, koja bez ikakvih ograničenja svako malo mijenja zanimanja i odjeću. Naročito odjeću. Na početku se pojavila u jednodijelnom prugastom kupaćem kostimu u kutiji na kojoj je bilo nacrtano desetak modnih odjevnih predmeta. Odjeća je prodavala lutku, a onda ste morali kupiti i ostale modne dodatke, što se za roditelje pretvorilo u začarani krug bez kraja. Sto novih komada odjeće na godinu – ispunjenje snova svake žene! A tu su i auto, kuća, vikendica, sunčane naočale. Ta djevojka uistinu ima sve. Barbie je simbol novog ideala fizičke ljepote.

Ona nije majčinska figura sa širokim bokovima koji će izdržati teret svakodnevnih obaveza. Nigdje u svijetu nećete u trgovinama igračaka naći Barbie koja živi u prikolici, obavlja fizičke poslove i podiže gomilu djece. Ona je vječita djevojka koja iz perspektive svoje mladosti gleda na život kao na polje beskrajnih mogućnosti. Roditelji nisu važni, ona ih ionako nema. A koliko je nama poznato, nema ni djece. Naglasak je oduvijek bio na odjeći, zabavi, automobilima, prijateljima i udvaračima.

Nije nikakva slučajnost što se Barbie pojavila istodobno s filmovima zabavne tematike i časopisom Playboy. Nacija je počela uživati u blagostanju nakon trideset godina ekonomske krize i ratovanja. Lutke Barbie prodavale su se 1959. godine za 3 dolara a danas bi za primjerak iz tog doba trebalo izdvojiti između 500 i 5000 dolara. Malo je likova s našeg popisa koji u tolikoj mjeri odražavaju našu potrošačku kulturu i opsjednutost materijalnim dobrima, mladošću, ljepotom i vitkošću. Barbie je značajna zato što komad plastike dugačak tridesetak centimetara utjelovljuje upravo takve težnje Amerikanaca.

Lutka Barbie

Barbie zauzima počasno mjesto u knjižnici “Dwight D. Eisenhower” u mjestu Abilene, Kansas, kao jedna od američkih ikona nastalih u vrijeme dva Eisenhowerova mandata kao predsjednika SAD-a. U mjestu Palo Alto nalazi se Barbikina Dvorana slavnih s preko dvadeset tisuća lutaka (i tko zna koliko komada odjeće i modnih dodataka).

Međutim, postoji i druga strana priče o Barbie. Koliko god da joj se dive zbog njezinog uspjeha, Barbie gotovo podjednako kritiziraju da je pretjerano savršena, da postavlja nedostižne ciljeve, da potiče diskriminaciju žena, a optužuju je i za materijalizam, za sebičnost i političku i socijalnu neosjetljivost, kao i za poticanje bulimije i poremećaja u prehrani. Na nju se gleda kao na simbol sterilnog, tiranskog i sebičnog bogatstva. Čak se priča da postoji i Pokret za oslobođenje od Barbie. Kao da bi od toga moglo biti neke koristi.

Barbie je 2004. godine dospjela u vijesti kad su ona i njezin dugogodišnji pratilac Ken objavili prekid svoje veze. Uspješna žena ponovo sama nakon četrdesetgodišnje veze. Možda ona i nije baš tako udaljena od stvarnog svijeta.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …