Home / Iluzije / Najpoznatije optičke iluzije
Najpoznatije optičke iluzije

Najpoznatije optičke iluzije

Najpoznatije optičke iluzije

Pred vama su najpoznatije optičke iluzije! Donosimo neke od klasičnih, najpoznatijih primjeraka optičkih iluzija. Ove optičke iluzije gotovo su uvijek sastavni dio udžbenika psihologije diljem svijeta. Među njima se posebno izdvajaju iluzije poput rotirajućih prstenova, Hermannova rešetka, iluzija čudovišta, blivet, Fraserova spirala, svjetlucava rešetka, Penroseov trokut, Heringova iluzija, Titchenerovi krugovi, rotirajuća silueta i igra sjeni koja je vjerojatno jedna od najnevjerojatnijih iluzija koju možete pronaći. Naravno, na vama je da ih u miru sve redom pregledate i pri dnu stranice ostavite komentar o onoj koja je na vas ostavila najveći dojam. Također možete zatražiti i dodatno objašnjenje za iluziju koju nikako ne možete shvatiti.

HERMANNOVA REŠETKA

Hermannova rešetka - optička iluzija

Ovo je jedna klasična iluzija i nazvana je po Ludimaru Hermannu koji ju je otkrio 1870. godine. Na svim mjestima gdje se sijeku bijele linije naše oči vide sive mrlje. No ako pogledate direktno na jedno od presjecišta, mrlja nestaje.

ROTIRAJUĆI PRSTENI

Rotirajući prsteni - najpoznatije optičke iluzije

Ako se zagledate u točku koja se nalazi u sredini slike i pomaknete glavu dalje od monitora prstenovi će se početi okretati. Sada počnite približavati glavu monitoru i počet će se okretati u suprotnom smjeru.

KANIZSA TROKUT

Kanizsa trokut - optička iluzija

Ovaj trokut je dobio ime po psihologu Gaetanu Kanizsau koji je prvi opisao njegovo djelovanje. Kada pogledate sliku mozak stvara obrise trokuta iako oni ne postoje.

SLIKA KOJA NESTAJE

Slika koja nestaje optička iluzija

Zagledajte se u sliku na oko pola minute bez pomicanja očiju i slika će polako početi nestajati. Ovo je varijacija Troxler efekta koji navodi da ako fiksirate pogled na određene točke, okolna slika postepeno počinje nestajati.

ILUZIJA ČUDOVIŠTA

Iluzija čudovišta - optička iluzija

Ovu iluziju možete pronaći u gotovo svakom udžbeniku psihologije na svijetu. Dva čudovišta na ovoj slici su zapravo iste veličine. No naš mozak automatski prilagođava slike koje su udaljenije i zbog se čini da je udaljenije čudovište veće.

BLIVET

Blivet optička iluzija

Još poznat i kao “Poiuyt” ili Đavolja vilica i to je poprilično poznata iluzija nemogućeg objekta. Dva pravokutna kraka na jednoj strani pretvaraju se u tri cilindrična kraka na drugoj strani.

FRASEROVA SPIRALA

Fraserova spirala optička iluzija

Prvi je opisao britanski psiholog James Fraser 1908. godine. Iluzija je još poznata kao lažna spirala. Iako se čini da lukovi koji se preklapaju spirale koje idu u beskonačnost, to je samo niz koncentričnih kružnica.

SVJETLUCAVA REŠETKA

Svjetlucava rešetka optička varka

Ovo je varijacija Hermannove rešetke gdje se crne točke pojavljuju i nestaju na presjecima sivih linija. Zanimljivo je to da ako nagnete glavu za 45 stupnjeva učinak se smanjuje, ali ne i eliminira.

JASTROW ILUZIJA

Jastrow iluzija

Ime je dobila po Robertu Jastrowu iz 1889. godine. Donja figura izgleda da je veća, iako su obje figure iste veličine. Kraća stranica figure “A” nalazi se neposredno pokraj duže stranice figure “B” i dobivamo krivi privid.

PLAVA ILI ZELENA

Plava ili zelena - optička iluzija boja

Postoji nekoliko varijacija ove iluzije no efekt je jednak. “Plava” i “zelena” pozadina su zapravo iste boje. Slobodno otvorite u Photoshopu i uvjerite se.

PENROSEOV TROKUT

Penroseov trokut otpička iluzija

Penroseov trokut je poznati grafički paradoks. Pokazuje tri grede, koje su sastavljene pod pravim kutom, a još uvijek čine trokut. Očito krši nekoliko zakona euklidske geometrije. Između ostaloga taj zakon kaže da je zbroj kuteva u bilo kojem trokutu 180 stupnjeva.

CRNO NA BIJELOM

Optička iluzija Isus

Zagledajte se u središte slike na oko 30 sekundi, a zatim pogledajte u daljinu, po mogućnosti na bijelu površinu. Strop može pomoći. Što vidite?

HERINGOVA ILUZIJA

Heringova iluzija

Iako se ove dvije crvene linije čine zaobljene prema vani one su savršeno ravne i paralelne. Ova iluzija se pripisuje njemačkom psihologu Ewaldu Heringu.

TITCHENEROVI KRUGOVI

Titchenerovi krugovi optička iluzija

Ovi krugovi poznati su i kao Ebbinghausova iluzija i još uvije traje rasprava u psihološkim krugovima što je točno odgovorno za ovaj efekt. Kako god bilo, narančasti krug na lijevoj strani se čini manji od onoga na desnoj iako su zapravo iste veličine. Da, oni su identični.

KOSI TORANJ

Kosi toranj - optička iluzija

Da, kosi toranj u Pisi uistinu stoji nakoso, ali ove dvije slike su zapravo jednake. To što desni toranj izgleda više nagnut je samo iluzija. Pokušajte napraviti istu stvar s bilo kojom visokom zgradom, i ona će biti nagnuta.

ROTIRAJUĆA SILUETA

Rotirajuća silueta - optička iluzija

Ovu iluziju stvorio je web dizajner Nobuyuki Kayahara. Posebna je po tome što neki ljudi vide da se ova silueta vrti u smjeru kazaljke na satu, a neki je vide da se vrti u suprotnome smjeru. Što vi vidite?

IGRA SJENI

Igra sjeni optička iluzija - iste nijanse sive boje

Vjerojatno jedna od najnevjerojatnijih iluzija koju možete pronaći. Objavio ju je Edward Adelson profesor na MIT-u. Polje s oznakom “A” izgleda tamnije od polja s oznakom “B” no zapravo radi se o istoj nijansi sive boje. U redu je ako se ne slažete s time, niste jedini. Ali biti ćete u zabludi.

CURRYJEM PARADOKS

Curryjem paradoks

Iako se oba trokuta sastoje od potpuno jednakih dijelova, u drugome trokutu nedostaje jedan dio. Autor ovog magičnog trokuta je Paul Curry, a stvar je u tome što ni jedan od ovih velikih “trokuta” nije pravi trokut, jer imaju zakrivljene hipotenuze.

BAXTER HARRIS ILUZIJA

Baxter Harris Iluzija

Obratite pozornost na crni okvir oko slike. On je zapravo ravan, no za sada znanstvenici nemaju objašnjenje za ovo najnovije otkriće.

About Zajebanko

Također pogledaj

Slike s više značenja

Zabavne slike s više značenja

Otpičke iluzije: Višeznačne slike Za danas smo vam pripremili nekolicinu zanimljivih optičkih iluzija. Slike s …