Home / Likovi / Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker
  • Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

    Luke Skywalker - junak Zvjezdanih ratova

  • Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

    Luke Skywalker - junak Zvjezdanih ratova

  • Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

    Luke Skywalker - junak Zvjezdanih ratova

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja se događa u svemiru – običan je dječak s farme koji slučajno uhvati poziv u pomoć što ga je uputila lijepa princeza Leia. Luke potom odlazi spasiti princezu, krenuvši na put koji se proteže kroz tri najpopularnija filma svih vremena – trilogiju Zvjezdani ratovi. Ta trilogija, u kojoj su korišteni najfascinantniji vizualni efekt tog vremena, učinila je od redatelja Georgea Lucasa hollywoodskog diva te rasplamsala maštu nekoliko generacija i nadahnula pojavu nekoliko desetaka romana, tisuća igračaka, plakata, i brojnih memorabilija koje su pratile film. Zvjezdani ratovi ostavili su toliko snažan trag u kulturnom krajoliku da su se njihov jezik i vizualni izraz prelili čak i u međunarodnu politiku.

Mladog Lukea (glumi ga Mark Hamill) pratimo u pustolovnoj priči o odrastanju mladića koji želi zadobiti naklonost svoga oca. Suština zapleta je Lukeovo nastojanje da uz pomoć mudrog starca Obi-Wan Kenobija oslobodi princezu i spasi galaksiju od zlog Imperija i careva glavnog sluge, opasnoga Dartha Vadera, za kojega se ispostavi da je Lukeov otac. Luke se mora sukobiti s ocem ili mu se pokoriti. Psihološka tema ove priče temeljni je sukob između oca i sina koji je opisao Freud: Svaki se dječak mora upustiti u sukob s autoritetom oca da bi doista postao zreo.

Luke Skywalker - junak Zvjezdanih ratova

No to nije obična psihodrama. Nadahnuta između ostalog i djelima poznatog pisca i znanstvenika Josepha Campbella, koji se bavio proučavanjem mitova, priča se odvija prema klasičnom obrascu tipičnom za mitove i bajke iz cijeloga svijeta. Luke nije bilo kakav lik koji bi se mogao zamijeniti nekim drugim – on je oličenje junaka.

Formula je univerzalna: prvo, tu je zov pustolovine – razlog da se napusti poznati svijet. Potom, potpora nadnaravnog pomagača. A onda i različita iskušenja i upoznavanje novih prijatelja. Napokon, izravno sučeljavanje s neprijateljem… i pobjeda. Junak se pobjedonosno vraća kući s nečim dragocjenijim od običnog trofeja.

Filmovi iz ciklusa Zvjezdani ratovi imaju još jednu temu – mistično putovanje čarobnjaka Skywalkera. U duhovnom smislu, putovanje junaka je napuštanje svijeta svakodnevnoga života i ulazak u kraljevstvo bogova te povratak s magičnom moći. Luke nauči služiti se “Silom“, energijom koju stvaraju živa bića, a to je doista moćan saveznik. Silu mu otkriva majstor mističnih vještina Obi-Wan Kenobi, a ona će mu pomoći da sigurno prolazi kroz opasnosti, omogućit će mu da razgovara s mrtvima i vodit će njegovu ruku u bitkama.

U ključnoj sceni prvog dijela trilogije Zvjezdanih ratova, Lukeovo računalo za upravljanje paljbom promaši najvažniju metu. Luke mora zanemariti računalo i upotrijebiti vlastitu intuiciju – Silu – kako bi ispalio hitac koji će donijeti pobjedu.
No neprijatelj je otporan, pa u drugom nastavku, Imperij uzvraća udarac, Luke trenira s još iskusnijim učiteljem, Yodom, kako bi posve ovladao Silom i uz njezinu se pomoć koristio podizanjem predmeta, letenjem i telepatijom.

U zadnjem dijelu trilogije, Povratak Jedija, slijedi sukob s vladarom Carstva zla u čijoj je službi Lukeov otac Darth Vader. Lord Vader mora se žrtvovati kako bi spasio sina, a Luke nakon toga stječe zrelost, postiže duhovni sklad i postaje siguran u svoju sudbinu…

U stvarnome svijetu, osamdesetih godina prošloga stoljeća predsjednik Ronald Reagan govorio je o Sovjetskom Savezu kao “Carstvu Zla” i potrošio milijune na obrambeni raketni sustav “Zvjezdani ratovi” koji se barem djelomice smatra zaslužnim za kraj Hladnoga rata. Posredstvom vojnih programa koje su nadahnuli, Zvjezdani ratovi doprinjeli su porazu su Sovjetskog Saveza – ne u borbi nego tako što su ga doveli do financijskog sloma.

Intuicija, u smislu u kojem se njome služi Luke Skywalker u Zvjezdanim ratovima, možda je najvažniji, ali i najviše zapostavljen aspekt suvremenog svijeta u kojemu dominiraju strojevi. Više se uopće i ne trudimo sagledati stvari izvan racionalnoga i uobičajenoga kako bismo shvatili njihovu bit. Nismo ni svjesni koliko je važno vjerovati svojim osjećajima, svojim instinktima. Toliko smo opsjednuti vjerom u visoku tehnologiju da često zaboravljamo kako samo nekoliko neispravnih senzora može izazvati topljenje nuklearnog reaktora, a mali komadić izolacijske pjene može uništiti svemirsku letjelicu vrijednu milijardu dolara i njezinu posadu.

Skywalker, osnažen Silom, znao je kad se treba pouzdati svoje računalo, a kad ga treba ignorirati. Znamo li mi?

Imperij uzvraća udarac - film

About Zajebanko

Također pogledaj

Filmovi o Jamesu Bondu ili agentu 007

Popularni izmišljeni likovi: James Bond

James Bond – tajni agent 007 Superšpijun u mreži međunarodnih spletki, šarmantan i tajanstveni James …