Home / Iluzije / Nemogući objekti kao posebna vrsta optičkih iluzija
Nemogući objekti kao posebna vrsta optičkih iluzija

Nemogući objekti kao posebna vrsta optičkih iluzija

Nemogući objekti kao posebna vrsta optičkih iluzija

Nemogući objekti koje vam donosimo u ovom zanimljivom postu posebna su vrsta optičkih iluzija. Kao što već dobro znamo, optičke iluzije (perceptivne varke) karakteriziraju vizualno percipirani objekti ili slike koji se razlikuju od realnosti i stvarnog stanja. Informaciju koju bilježi oko naš mozak obrađuje, ali konačna slika ne odgovara realnom stanju. Drugim riječima, perceptivne varke daju nam do znanja koliko su naša osjetila nesavršena. Pogledajte bogatu fotogaleriju nemogućih objekata i provjerite može li se i vas zavarati.

Je li vam se ikada dogodilo da gledate sliku i vidite na njoj objekte sasvim jasno, a pritom osjećate da tu “nešto ne štima”? Nemogući objekti predmeti su koje možemo zamisliti i nacrtati, no nemoguće ih je zaista napraviti. Iako su prilično uvjerljivi, oni u trodimenzionalnom svijetu ne postoje.

Penroseov trokut je najpoznatiji grafički paradoks ili perceptivna varka (nemoguć trokut). Pokazuje tri grede, koje su sastavljene pod pravim kutom, a još uvijek čine trokut. Kad gledamo ovu sliku jasno vidimo da je sve međusobno povezano, ali opet kada sagledamo ovaj objekt u cjelini, zdrav razum nam govori kako takvo što nije moguće. Jer nemoguće je da trokut ima tri prava kuta kao što je prikazano na slici. Znamo da je zbroj kuteva u trokutu 180 stupnjeva, a ne 270 stupnjeva kao što bi bilo u ovom nemogućem trokutu koji ima tri prava kuta. Nemoguća figura je dvodimenzionalna slikovna predodžba, koja ima namjeru da kod promatrača rekonstruira trodimenzionalnu figuru, ali tako da je za njega nemoguće razlučiti vlastitu spoznaju od one koju dobiva u bilo kojoj točki rekonstrukcije. Sve će vam biti mnogo jasnije kada pogledate animaciju i ustanovite kako to izgleda kad se objekt promatra pod drugim kutem i da te tri grede zapravo uopće niti nisu povezane!

Penroseov nemogući trokut od kockica

Penroseov nemogući trokut od kockica - objašnjenje

Još primjera nemogućih figura i objekata

Nemogući objekti - optičke varke

Nemogući vodopad najpoznatiji je primjer nemoguće građevine, a djelo je njemačkog umjetnika i grafičara M. C. Eschera. Čini se da voda mirno teče prema dolje, a ipak završava na višem položaju odakle se slijeva na mlin u obliku vodopada. Escher je na toj slici briljantno iskoristio trikut kako bi kreirao pravi “perpetuum mobile”.

Nemoguća konstrukcija - optička varka

Terasa ili vrt od Lego kockica - iluzija

Nemogući objekti - teresa ili ured

Nemoguće konstrukcije - optičke iluzije

Nemoguća cijev - optička varka

Nemoguća klupa od lego kockica

About Zajebanko

Također pogledaj

Slike s više značenja

Zabavne slike s više značenja

Otpičke iluzije: Višeznačne slike Za danas smo vam pripremili nekolicinu zanimljivih optičkih iluzija. Slike s …