Home / Iluzije / Zanimljive optičke iluzije
Zanimljive optičke iluzije

Zanimljive optičke iluzije

Zanimljive optičke iluzije

Donosimo vam još jednu zanimljivu galeriju optičkih iluzija koje će vas natjerati da upregnete moždane vijuge kako biste odgonetnuli u čemu se zapravo radi. Dobro se zagledajte u svaku od sljedećih fotografija i pokušajte samostalno odgonetnuti u čemu je trik i poanta optičke iluzije. Vjerojatno i sami u svojim privatnim fotoalbumima posjedujete neku sliku koja promatrača može na prvi ili drugi pogled zbuniti. Takva slika može nastati sasvim slučajno, ako se nađete u pravo vrijeme na pravom mjestu, ili pak može nastati vještim kadriranjem kao jedinim dopuštenim oblikom manipulacije fotografijom. Napominjemo kako niti jedna slika koja prikazuje optičku iluziju nije manipulirana photoshopom ili nekim drugim programom za obradu slike. Radi se naprosto o određenom spletu okolnosti koji nas mogu pomalo zbuniti. Je li djevojka na fotografiji gola ili je to ipak nečija ruka? Je li riječ o mutantima čovjeka i životinja? Pogledajte našu fotogaleriju i dobro se zabavite. Pokušajte se i sami našaliti i kreirati svoju vlastitu optičku iluziju po uzoru na ove koje donosimo ovdje.

MUŠKARAC SA SLIKE JE STVARAN? Itekako je stvaran. Muškarac naravno nije na slici kako nam se na prvi pogled čini. Iako moramo priznati da se savršeno uklapa u samu kompoziciju slike, ipak se radi o optičkoj iluziji koju stvora šira horizontalna pruga na njegovom puloveru koja je pozicionirana upravo na pravoj visini i prave je boje kao i donji dio slike. Eto, muškarac je ipak sa svojom obitelji.

Muškarac sa slike - optička varka

LUDA ZIMSKA KOLIBA. Osobno, ova mi je jedna od dražih optičkih varki. Trebalo je puno vremena i znanja umjetniku da izradi ovakvu savršenu perceptivnu varku. O čemu je zapravo riječ? Glavno je pitanje sjedi li ovaj čovjek za stolom ispred same kuće ili u kući? Odgovor na ovo pitanje ovisi o promatraču. Možda će netko reći da čovjek sjedi unutar kuće. Međutim, pokušajte se na trenutak malo više pogledom usredotočiti na samog čovjeka ili na krov kuće (zanemarujući pritom ostatak slike) i vrlo brzo ćete jasno vidjeti obrat – čovjek uredno sjedi ispred kuće. Ako pak pogled malo bolje usmjerite na pod ili na zidove kuće dobit ćete dojam da čovjek sjedi unutar kuće. Baš ludo, zar ne? Što vi mislite? Zaista genijalna optička iluzija jednog švedskog stručnjaka za Photoshop. Dakle, ovdje nema točnog i pogrešnog odgovora. Sve ovisi o vašoj percepciji.

Optička iluzija - u kući ili ispred kuće

ŽENA BEZ NOGU? Ne baš. Slučajno se potrefilo da se boja njenih tajica poklopila s motivom pločica. No, ako se malo bolje zagledate u njene tajice ipak možete uočiti određenu razliku u odnosu na pločice.

Zanimljiva optička varka

MINIJATURNA GLAVICA? Iako se “malena glava” savršeno poklapa s “velikim tijelom”, svako od njih ima svoje “prikladne dijelove”.

Zanimljiva optička varka

RAZUZDANA GOLA DJEVOJKA? Djevojka je ipak jako pristojna i nije se nimalo razgolitila. Iako nam se zaista na prvi pogled s punim pravom može činiti da se djevojka s fotografije upustila u hrabar čin fotografiranja bez odjeće među brojnim ljudima, njezino “tijelo” zapravo je ruka druge žene. Punašnija žena u crno bijeloj haljini bez rukava ima zaista podeblje ruke, a najveći dio iluzije stvorila je nakupina sala na njenoj lijevoj ruci koja se nalazi točno na mjestu na kojem očekujemo vidjeti djelić lijeve dojke mlađe žene. Debela žena vješto je sakrila velik dio svoje desne ruke zbog čega niti ne očekujemo tako debelu lijevu ruku.

Kad dobiješ krivi dojam

ŽENA-PAS? Ovo naravno nije žena-pas na pecanju, već djevojka koja vrijeme provodi sa svojim psom u prirodi. Osim što je djevojčina kosa i pseća dlaka slične boje, pas je stao točno na pravo mjesto na kojem se prednji dio njegove glave i njuška savršeno nadopunjava s djevojčinom glavom.

Optička iluzija

ŽENA-ZEBRA? Ovaj dječak ne fotografira ženu s nogama zebre, već svoju majku koja sjedi na njoj. S obzirom na to da je žena sakrila svoju lijevu nogu iza plave torbe i zahvaljujući dužoj plavoj jakni koja pada na zebrinu stražnjicu dobivamo lažni dojam. Osim toga, njena lijeva cipela lijepo se stopila s bojem panja.

Žena zebra - optička iluzija

PROVOKATIVNA DJEVOJKA? Možda, ali samo na prvi pogled. Ako se bolje zagledate u fotografiju uočit ćete da su obje djevojčine noge zapravo na jednoj strani. Međutim, naslon sjedala je boje njene kože da dobivamo pogrešan dojam da ima raširene noge.

Kad dobiješ posve pogrešan dojam

DIJETE S OGROMNOM STRAŽNJICOM? Naravno da nije. Riječ je o još jednoj zanimljivoj optičkoj iluziji koju je vrlo lako dokučiti. Fotka s plaže mame i djeteta može se činiti kao fotografija djeteta s velikom stražnjicom. Dijete je jednostavno na pravom mjestu ispred svoje majke, a fotoaparat okinuo je baš iz pravog kuta.

Smiješna koincidencija - majka i dijete na plaži

PAS MUTANT U VLAKU? Bilo bi nadasve zanimljivo imati ovakvu pasminu, no i ovdje je riječ o klasičnoj optičkoj iluziji. I žena i pas uredno sjede na svojim sjedalicama. S obzirom na to da je žena na sjedalici lijevo od psa, dovoljno je da samo nagne glavu unatrag i sakrije ju kako bi njeno tijelo u našim očima postalo pseće.

Puka slučajnost - optička iluzija - savršeno tempirana slika

FEMINIZIRANI MLADIĆ ŽENSKOG TIJELA? Umjesto ljubavnog zagrljaja dvoje mladih ljudi može nam se učiniti da je to mladić sa ženskim tijelom. No mladić je taj koji sjedi na stolici i ima crnu majicu. Djevojka je vješto sakrila svoju glavu lijevo od mladićeve pa je vidljiva samo njena duga kosa.

Feminizirani muškarac ili ipak nešto drugo

OPTIČKA ILUZIJA: DVOJE ZALJUBLJENIH STARACA. Slika Octavija Ocampa na prvi pogled prikazuje dvoje zaljubljenih staraca. No, ako u 10 sekundi otkrijete ostale ljude na slici (njih ukupno 5), neki kažu da ste možda genijalac. Neki drugi će reći da jednostavno niste slijepi. Usredotočite se na samu sliku i zaključite iz vlastitog iskustva je li slika i koliko teška za “dešifriranje” i jeste li genijalac ili ne.

Dvoje zaljubljenih staraca - optička iluzija

About Zajebanko

Također pogledaj

Slike s više značenja

Zabavne slike s više značenja

Otpičke iluzije: Višeznačne slike Za danas smo vam pripremili nekolicinu zanimljivih optičkih iluzija. Slike s …