Home / Iluzije / Nevjerojatan pješački prijelaz pred kojim svi staju
Optička varka: Pješački prijelaz pred kojim svi staju

Nevjerojatan pješački prijelaz pred kojim svi staju

Nevjerojatan pješački prijelaz pred kojim svi staju

I sami ste bezbroj puta svjedočili nekulturi vozača koji ne propuštaju pješake preko pješačkog prijelaza. U jednom relativno malom islandskom mjestašcu doskočili su nesavjesnim vozačima i učili prelazak preko ceste sigurnijim. Naime, napravili su zebru koja izgleda kao prepreka za vozača.

Ova kreativna optička iluzija toliko zbunjuje vozače da naprosto moraju zaustaviti svoj automobil, čak i kada oko zebre nema prolaznika. Pješački prijelaz pred kojim svi staju zapravo je vješta 3D optička iluzija. Prometnica je oslikana tako vješto da s pozicije vozača u automobilu izgleda kao svojevrsna prepreka. S pozicije pješaka izgleda kao sasvim obična zebra. Naravno, automobil može bez problema prijeći preko nje s obzirom na to da se zebra ne uzdiže s ceste u visinu.

Vještim oslikavanjem vrlo je lako na savršen način postići ili percepciju dubine ili percepciju visine u   (tehnički) dvodimenzionalnoj slici. Za ovakve pješačke prijelaze koji su ustvari trodimenzionalna varka potrebno je ishoditi brojne dozvole i odobrenja. Nadamo se da će i drugi gradovi slijediti ovaj primjer i postaviti pokoju ovakvu zebru koja iz određenih uglova izgleda kao nepremostiva prepreka.

O ovakvoj vrsti optičkih varki već smo pisali u ranijim postovima. Prisjetite se samo trodimenzionalnih crteža kredom na ulici tj. optičkih iluzija na asfaltu.

About Zajebanko

Također pogledaj

Objekti koji nestaju - optička iluzija

Optička iluzija: efekt nestajanja

Optička iluzija: Zvijezde koje nestaju Ova genijalna optička iluzije najbolje će vam dočarati efekt nestajanja. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *