Home / Likovi / Popularni izmišljeni likovi: Batman
  • Popularni izmišljeni likovi: Batman

    Batman je izmišljeni lik, stripovski junak izdavačke kuće DC Comics

  • Popularni izmišljeni likovi: Batman

    Batman je izmišljeni lik, stripovski junak izdavačke kuće DC Comics

  • Popularni izmišljeni likovi: Batman

    Batman je izmišljeni lik, stripovski junak izdavačke kuće DC Comics

Popularni izmišljeni likovi: Batman

Batman je izmišljeni lik, stripovski junak izdavačke kuće DC Comics, kojeg su stvorili crtač Bob Kane i pisac Bill Finger. Prvi put se pojavio 1939. godine u stripu Detective Comics #27. Poznat je još kao “Vitez tame“, “Maskirani križar” i “Najveći svjetski detektiv“. U našim krajevima je Batman mnogo popularniji u filmskim utjelovljenjima, nego u stripu.

U orginalnoj verziji priče i u većini reizdanja, Batmanov tajni indetitet je Bruce Wayne, američki milijunaš (kasnije milijarder), “playboy”, industrijalist i filantrop. Svjedočivši ubojstvu svojih roditelja kao dijete, zaklinje se na osvetu i borbu protiv kriminala. Bruce počinje fizički i psihički trenirati kako bi bio spreman te izrađuje odijelo u obliku šišmiša u kojem će se boriti. Batman se bori u izmišljenom američkom gradu Gothamu, a pomažu mu mnogi likovi poput njegovog partnera Robina, batlera Alfreda Pennywortha, policijskog narednika Jima Gordona i povremene heroine Batgirl.

lik Batmana

Bori se protiv mnogih zlikovaca kao što su Joker, Pingvin, Riddler, Dvolični, Catwoman i ostali. Za razliku od mnogih superheroja, Batman nema supermoći; on koristi svoju inteligenciju, detektivske sposobnosti, znanost i tehnologiju, bogatstvo, borilačke vještine, nesavladivu volju i zastrašivanje u neprestanoj borbi protiv kriminala.

Batman je postao vrlo popularan čim se pojavio te je već 1940. godine dobio svoj vlastiti strip pod nazivom Batman. Tijekom desetljeća su izašla mnoga reizdanja i interpretacije samog lika. Kasnih 60-ih Batmanova televizijska serija je koristila pretjerani i ismijavajući kič što se, godinama poslije, povezivalo sa likom nakon što je serija završila. Različiti kreatori i scenaristi su radili na tome da se Batman vrati svojim mračnim korijenima. Stripovi tog mračnog razdoblja, unatoč različtim rezultatima, su bili uspješni. Među njima se ističu proslavljena miniserija stripova The Dark Knight Returns (1986.) autora Franka Millera, Batman: The Killing Joke autora Alana Moorea i Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth. Veliki uspjeh Warner Brosovih filmova o Batmanu je također pomogao da se zadrži javni interes za samog lika.

Kao kulturna ikona, Batman se pojavio u različitim medijima, od radija do televizije i filma, kao i u mnogim proizvodima koji su prodani diljem svijeta poput igračaka i video igrica. Također je zaintrigirao mnoge psihijatre koji pokušavali razumjeti njegovu psihu i pravi ego u samom društvu. U svibnju 2011., Batman je bio smješten drugi na IGN-ovoj ljestvici “100 najboljih strip junaka svih vremena”, iza Supermana. Empire magazine ga je također smjestio drugog na svojoj ljestvici “50 najvećih strip junaka svih vremena”.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …