Home / Likovi / Popularni izmišljeni likovi: Hulk
  • Popularni izmišljeni likovi: Hulk

    Hulk - zeleno čudovište s nadljudskom snagom

  • Popularni izmišljeni likovi: Hulk

    Hulk - zeleno čudovište s nadljudskom snagom

  • Popularni izmišljeni likovi: Hulk

    Hulk - zeleno čudovište s nadljudskom snagom

Popularni izmišljeni likovi: Hulk

Hulk – zeleno čudovište s nadljudskom snagom

Kad se naljuti, Bruce Banner postaje Hulk, zeleno čudovište sposobno sravniti sve sa zemljom.

Hulk je izmišljeni stripovski lik izdavačke kuće Marvel Comics. Stvorili su ga Stan Lee i Jack Kirby, a prvi put se pojavio u svibnju 1962. godine u stripu The Incredible Hulk #1. On je ogromno, zeleno, mutirajuće čudovište s nadljudskom snagom i nemogučnošču da kontrolira svoj bijes. Neki Hulka karakteriziraju kao naivnog i djetinjastog, dok drugi tvrde da je on hiper-agresivan, brutalan, vješt i initrigantan. Često je prikazan kao antijunak.

Hulk je zapravo alter ego povučenog i sramežljivog fizičara zvanog Bruce Banner. Banner se pretvorio u Hulka nakon što je slučajno bio izložen udaru testne gama atomska bombe koju je on izmislio. Nakon toga pretvarat će se u Hulka svaki put kada se jako naljuti ili kad mu život bude u opasnosti. Stan Lee je izjavio da je pri stvaranju Hulka bio inspiriran kombinacijom Dr. Jekylla i Mr. Hydea i Frankensteina.

Hulk - zeleno čudovište s nadljudskom snagom

Iako se Hulkova boja mijenjala kroz njegovu izdvačku povijest, najčešća je ipak bila zelena. Kao Hulk, Banner ima veliki raspon snage, visina njegove snage ovisi o njegovoj ljutnji. Kao što i sam Banner kaže, “Što je Hulk ljući, to je Hulk jači“. Jake emocije kao što su bijes i tuga također su okidači njegove transformacije u Hulka. Dok je bio dijete, Bannerov otac Brian bi često poludio i silovao njegovu majku te je tako u Banneru stvarao psihološki kompleks straha, ljutnje i straha od ljutnje te destrukcije. Najčešća radnja stripova o Hulku je lov Američke vojske na Bannera odnosno Hulka zbog destrukcije koju izaziva. Poznat je i po svojem uzviku kojeg često izgovara: “HULK SMASH!”

Hulk je kao lik adaptiran u razne medije, od animiranih serija do filmova i igrica. U TV seriji i pet TV filmova iz 1980-ih Davida Bannera (ime mu je promijenjeno jer se nije sviđalo producentima) je glumio Bill Bixby, a Hulka Lou Ferigno. U novijim filmskim verzijama Hulk je napravljen pomoću CGI-ija. U filmu Hulk iz 2003., kojeg je režirao Ang Lee, Bannera je glumio Eric Bana dok ga je u filmu Nevjerojatni Hulk iz 2008. glumio Edward Norton. U filmu Osvetnici iz 2012. godine utjelovio ga je Mark Ruffalo.

Nevjerojatni Hulk film

Hulk je u prvim izdanjima svoga stripa bio sive boje. No tiskarski stroj u kopirnici je imao grešku te je tiskao Hulka u zelenoj boji. Čitatelji su ga zapamtili kao zeleno čudovište i ostao je te boje. Nakon preobrazbe u Hulka svaki djelić Bannerove odjeće se raskomada, a Hulk uvijek ostane u ljubičastim hlačicama koje su mu skoro kao zaštitni znak, naravno poslije svojeg gnjeva.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …