Home / Likovi / Popularni izmišljeni likovi: James Bond
  • Popularni izmišljeni likovi: James Bond

    James Bond - tajni agent 007

  • Popularni izmišljeni likovi: James Bond

    James Bond - tajni agent 007

  • Popularni izmišljeni likovi: James Bond

    James Bond - tajni agent 007

Popularni izmišljeni likovi: James Bond

James Bond – tajni agent 007

Superšpijun u mreži međunarodnih spletki, šarmantan i tajanstveni James Bond posljednji je ostatak britanskog ponosa u postkolonijalnom razdoblju. Nekoć je Britansko carstvo bilo tako veliko da u njemu sunce nikad nije zalazilo, a danas čak i Škoti pričaju o samostalnosti. Tako je to u suvremenom svijetu. Oni koji i dalje žale za gubitkom carstva neka utjehu potraže u uspomenama, sanjarenju, kokainu ili šeribrendiju, ali mi vam predlažemo Bonda koji će vam zasigurno popraviti raspoloženje.

Špijuniranje ima dugu tradiciju pa se tako špijuni pojavljuju još u Bibliji, kao Jošuine uhode u Jerihonu (Jš 2, 1-7), a Delilu su u Knjizi o sucima (16, 4-21) Filistejci angažirali da zavede i porazi Samsona. U novije vrijeme, radnja Kiplingovog romana Kim, objavljenog 1901. godine, vrti se oko Velike igre, kako su u to vrijeme nazivali među-narodne intrige.

No vrhunac popularnosti špijunski žanr doživljava 1960-ih, u vrijeme kad se pojavljuju tzv. realistički špijunski romani Le Carea i Deightona te filmovi o Jamesu Bondu ili agentu 007 – fiktivnom junaku iz pera Iana Fleminga koji je svijet špijunaže obogatio novom dimenzijom, unoseći u nju najfantastičnije avanture i najnovija tehnološka dostignuća našega vremena. Tehnologija, posebice ona ratna, oduvijek je bila obavijena velom tajnovitosti, od Egipćana i njihove tajne formule za broncu pa sve do šifriranog softvera u suvremenom svijetu, a njezino korištenje u špijunaži Bond je izdigao na još višu i uzbudljiviju razinu.

James Bond - tajni agent 007

Mnogi od sofisticiranih izuma kojima se James Bond koristio bili su tehnološki daleko ispred svoga vremena. On nas je, primjerice, upoznao s osobnom mini podmornicom, skijama na mlazni pogon, mini mlažnjakom Acrostar, raketnim oružjem i kirurškim laserom. Ostala “pomagala” – kao što su gliseri ili njegov legendarni Aston Martin DB-5 – ilustriraju nam kakve sve igračke stoje na raspolaganju bogatašima i vojsci. Udobno zavaljeni u sjedalo lokalnog kina, mi uživamo u jurnjavi skupih vozila i u svim onim nevjerojatnim vratolomijama koje se mogu u njima izvoditi.

Uloga žena u svijetu špijunaže obično se svodila na prikupljanje podataka u intimnim razgovorima u krevetu ili na “neutraliziranje” protivnika metodom ucjenjivanja. S dolaskom Bonda to se promijenilo: on se izborio za istaknutiju ulogu žena. Njegovo razdoblje – konac pedesetih godina 20. stoljeća – bilo je doba seksizma, kada su ljudi još uvijek bili opterećeni viktorijanskim stavovima o ulozi spolova i kad je bilo dovoljno da djevojke budu privlačne. Ipak, nakon pojave prvih filmova o Jamesu Bondu, žene su napredovale i počele dobivati uloge poduzetnih junakinja i istaknutih negativki.

James je izvanredno sposoban muškarac koji tijekom svojih špijunskih avantura demonstrira različite vidove svoje nadarenosti. On je ženskar, ali sa ženama uvijek postupa s poštovanjem te istinski zavređuje svu pažnju koju mu one iskazuju. Bond je tako vješt i nježan ljubavnik da čak i neprijateljsku špijunku uspijeva pridobiti na svoju stranu, stoga je ta uloga do sada dodjeljivana najzgodnijim glumcima, poput Seana Conneryja, Rogera Moorea i Piercea Brosnana. Već dugi niz godina Bond u svom savršenom smokingu predstavlja pojam muške elegancije i istančanog ukusa a kvaliteta smokinga mjeri se time da li se muškarac koji ga nosi u njemu osjeća i izgleda kao James Bond.

Velika Britanija je kao imperijalistička sila gotovo četiri stoljeća nametala svoju volju ljudima po cijelom svijetu. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, kad je izgubila svoje kolonijalno carstvo, pojavio se James Bond kao odjek kolonijalne prošlosti i veličine. Dok su se mirili s gubitkom Indije i ostalih kolonija, Britanci su utjehu nalazili u pothvatima Jamesa Bonda i rastu njegove popularnosti. James Bond nije tek ilustracija novog načina obavljanja špijunskog posla: on predstavlja ono najbolje iz prošlih vremena, a pritom se služi najnovijim tehnološkim izumima i metodama tipičnim za suvremeni svijet.

U proteklih nekoliko desetljeća imali smo priliku uživati u preko dvadeset filmova o Bondu. Usto postoji cijeli niz špijunskih filmova i junaka koji su nastali po uzoru na Bonda: In Like Flint (nastavak filma Our Man Flint o tajnom agentu Dereku Flintu), Afera Thomasa Crowna, Austin Powers: Tajanstveni tajni agent, Krojač iz Paname i brojni drugi.

Na televiziji smo mogli vidjeti serije nadahnute Bondom kao što su Nemoguća misija, A-Team, Ja špijun, Čovjek iz U.N.C.L.E., Divlji, divlji zapad, Osvetnici, Čarlijevi anđeli i Zatvorenik. (U ovoj je zadnjoj Patrick McGoohan glumio špijuna koji se spominje samo kao No 6.)

James Bond je puno više od običnog broja. On je ikona 20. stoljeća – simbol elegancije, stila i sofisticiranosti, najpoznatiji svjetski tajni agent čijem šarmu nisu mogle odoljeti generacije filmskih gledatelja.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …