Home / Likovi / Popularni izmišljeni likovi: Spiderman – čovjek pauk
  • Popularni izmišljeni likovi: Spiderman - čovjek pauk

    Spiderman - čovjek pauk

  • Popularni izmišljeni likovi: Spiderman - čovjek pauk

    Spiderman - čovjek pauk

  • Popularni izmišljeni likovi: Spiderman - čovjek pauk

    Spiderman - čovjek pauk

Popularni izmišljeni likovi: Spiderman – čovjek pauk

Spiderman – čovjek pauk

Peter Parker, iliti Spiderman iliti Čovjek-pauk, mladić je kojemu je ugriz radioaktivnog pauka donio nevjerojatne moći, jedan je od najpopularnijih svjetskih superjunaka.

Mladi student Peter Parker smušen je i ne baš previše omiljen među kolegama. Živi sa ujnom May i ujakom Benom. Roditelje nikada nije upoznao. Veliki interes pokazuje za znanost u punom smislu riječi. Za vrijeme jednog laboratorijskog pokusa na radioaktivnim paucima biva uboden od sitnog insekta. Užareni ubod stvara mu veliku mučninu i uplašen odlazi kući. Nakon prespavane noći primjećuje neke promjene na sebi. Vid koji mu je do tada bio vrlo loš sada je savršen. Tjelesna konstitucija vidno je napredovala kao i motoričke sposobnosti. Sa smješkom na licu odlazi na nastavu već pomalo zaboravljajući novo nastale promjene. Jedan pijani vozač ga umalo pregazi autom, no zahvaljujući novonastalim moćima on refleksno skače u jednu stranu uličice da bi primjetio kako je zapravo skočio dobra 2 metra u zrak i pritom se priljepio za zid zgrade…

Spiderman - čovjek pauk

Spiderman (eng. čovjek-pauk) je izmišljeni stripovski lik izdavačke kuće Marvel Comics. Stvorili su ga pisac Stan Lee i pisac – crtač Steve Ditko, a svoje prvo pojavljivanje je imao u kolovozu 1962. godine u stripu Amazing Fantasy #15. Lee i Ditko su zamislili lik kao siroče koje odgajaju njegovi ujna May i ujak Ben te da se on kao tinejdžer mora nositi s problemima normalnih adolescenata uz to što je kostimirani borac za pravdu. Spiderman ima nadljudsku snagu, agilnost, može se penjati po raznim površinama, izbacivati paukovu mrežu pomoću spravica zvanih “ispaljivači mreže” koje se nalaze na njegovim ručnim zglobovima. Također ima “paukovo osjetilo” kojim može brzo izbjeći opasnost.

Kada se Spiderman prvi put pojavio u ranim šezdesetim, tinejdžeri su u superherojskim stripovima uglavnom imali ulogu pomoćnika glavnog protagonista. Primjeri toga su bili Bucky (pomoćnik Kapetana Amerike) i Robin (pomoćnik Batmana). No ipak, mladi čitatelji u to vrijeme su se uspjeli povezati s likom Petera Parkera kojeg su mučili isti problemi kao i njih samih te je time strip dobio veću popularnost te status koji ima i danas.

Marvel je Spidermanu dao glavnu ulogu u nekoliko serijala stripova od kojih je najpoznatiji, a ujedno i najduži, The Amazing Spiderman. Tijekom godina, lik Petera Parkera se razvio od sramežljivog srednjoškolskog štrebera preko neobuzdanog studenta do oženjenog srednjoškolskog profesora u kasnim 2000-im. Od 2011. godine, član je Osvetnika i Fantastične četvorke.

Peter je smislio svoj prepoznatljiv kostim i sastavio dvije zanimljive mašinice koje je smjestio iznad ručnih zglobova. Njihova uloga je bila da izbacuju sintetičku smjesu ljepljivog sadržaja i tako omoguće Spidermanu lakše kretanje i onesposobljavanje neprijatelja. Nakon završenog koledža Peter Parker se uputio u New York sa željom da postane profesionalni fotograf. To naravno nije išlo tako jednostavno. Prilika se otvorila kada je jedna od najjačih novinskih kuća Daily Bugle hitno trebala fotografije Spidermana za naslovnu stranicu novina. Budući da je Peter Parker sam Spiderman nije mu bio nikakav problem imati najbolje fotografije. Na taj način ušao je u Daily Bugle dobio željeni posao od nimalo ugodnog gospodina Jamesona.

Spiderman filmovi

Spiderman je jedan od najpopularnijih i komercijalno najuspješnijih superjunaka svih vremena. Kao Marvelova maskota, pojavio se u raznim animiranim i igranim TV serijama te filmovima. U prva tri filma ga je glumio Tobey Maguire, a u “remakeu” iz 2012. godine Andrew Garfield. Spiderman se nalazi na trećem mjestu IGN-ove ljestvice 100 najboljih strip junaka 2011. godine.

Spiderman je zakleti borac protiv zločina i nepravde. Većina od njih su likovi sa nadnaravnim moćima, neprijatelji koje ne bi bilo ni malo ugodno sresti. Spomenimo samo neke od njih: Green Goblin, Dr. Octopus, Mysterio, Lizard, Venom, Carnage, Electro. Prijatelji su nešto umjereniji, u prvom redu to je velika Peterova ljubav Mary Jane Watson, zatim nezamjenjiva ujna May. Psihodelični šef Daily Buglea gospodin Jameson i Harry Osborn koji je ujedno i sin Spidermanovog najvećeg neprijatelja Normana Osborna tj. Green Goblina. I tako je saga trajala sve dok sredinom 90-ih Spidermanova popularnost nije počela opadati. Novi naraštaj autora želio je ubrizgati novu injekciju adrenalina umornom junaku pa su tradicionalni kostim zamjenili su “modernijim”, potpuno crnim kostimom sa bijelim paukom na prsima. Reakcije su bile burne, horde čitatelja pobunile su se protiv novog izgleda Spidermana. Najzanimljivije je da su u pobuni sudjelovali i oni koji su u posljednjih nekoliko godina prestali kupovati ovaj strip, no kako su ga nosili u srcu nikako se nisu mogli pomiriti sa novim kostimom. Pred novim autorima je bilo samo jedno riješenje, vratiti stari kostim Spidermanu. Trebalo je sastaviti kvalitetan scenarij da bi cijela priča imala smisao. Rezultat je bio više nego solidan jer priča je bila dobro osmišljena.

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …