Home / Likovi / Popularni izmišljeni likovi: Superman
  • Popularni izmišljeni likovi: Superman

    Filmski i stripovski superjunak

  • Popularni izmišljeni likovi: Superman

    Filmski i stripovski superjunak

  • Popularni izmišljeni likovi: Superman

    Filmski i stripovski superjunak

Popularni izmišljeni likovi: Superman

Superman – jedan od najpoznatijih i najpopularnijih fiktivnih likova

Filmski i stripovski superjunak

Superman se pojavio u lipnju 1938. godine, u opasnim danima pred početak Drugog svjetskog rata. Šezdeset i pet godina poslije časopis People iskazao mu je počast proglasivši ga jednom od najvećih kulturnih ikona dvadesetog stoljeća.

Njegovi autori – dvojica mladića iz Clevelanda, Jerry Siegel i Joe Shuster – došli su na ideju o Supermanu jedne vruće ljetne noći 1932. godine. Oni su osobine različitih superheroja ujedinili u jednom liku, učinivši ga neprobojnim za metke i sposobnim da preskakuje velike udaljenosti i visine. Kao čovjek od akcije, Superman već za svoga prvog pojavljivanja razbija vrata guvernerove rezidencije kako bi ishodio pomilovanje za nevinu ženu koju čeka pogubljenje.

Siegelu i Shusteru trebalo je čak šest godina da pronađu nekoga tko bi otkupio prava na Supermana, a za njih su dobili naknadu od samo 130 dolara. Ali, nemojte ih sažaljevati. Bila su to teška vremena, kada je stopa zaposlenosti u SAD-u iznosila otprilike 25 posto, stoga su ta dvojica dječaka imala sreće da se nadu na platnoj listi novinskog izdavača National Periodicals.

Superman

U to su se vrijeme stripovi nalazili na dnu rang ljestvice roto-izdanja, no Superman je svojim golemim uspjehom pomogao stvaranju masovnog tržišta za stripove u nastavcima. Oni su isprva izlazili kao jeftine zbirke ilustriranih šala, da bi se kasnije tematski profilirali u akcijske, ljubavne, detektivske te horor stripove. Stripovi kakve danas poznajemo – ilustrirane pripovijesti u kojima u nastavcima pratimo doživljaje glavnog lika – duguju svoju popularnost Supermanu. U roku od samo tri godine on je postao najprodavaniji strip u nastavcima a usto se kao strip pojavljivao svakodnevno u 230 novina.

Njegova je popularnost postala planetarna pa se taj čovjek od čelika pojavio kao glavni junak u nekoliko filmova: Superman (1978.), Superman II (1980.), Superman III (1983.), Superman IV (1987), Povratak Supermana (2006.). Superman je također pokrenuo lavinu njemu sličnih superjunaka i spin-off TV-serija u kojima se kao glavni junaci pojavljuju njegova rođakinja Supergirl i njegovi kompanjoni Jimmy Olsen i Lois Lane.

Već na prvim stranicama stripa upoznajemo se s mitom na kojem se temelji lik Supermana. Naime, dječak koji je sin znanstvenika s Kriptona poslan je raketom na Zemlju prije nego što će njegov planet biti uništen. Usvaja ga bračni par s farme na Srednjem zapadu, gdje on ubrzo razvija svoje superherojske sposobnosti. Superman posjeduje sve ono što bi svaki mladić mogao poželjeti: snagu, brzinu, neranjivost, a kasnije su mu dodane vještina letenja, rendgenskog vida i toplinske detekcije, kao i njegova jedina slaba točka – ranjivost na kriptonit, mineral s Kriptona pretvoren u radioaktivnu supstancu koja poništava supermenove moći. Zeleni kriptonit je najubojitiji, a kasnije se pojavljuju i u drugim bojama od kojih svaka ima svoje specifično djelovanje.

Priča o Supermanu uklapa se u standardnu predodžbu o junaku: on je dijete iz svemira poslano na Zemlju kako bi izbjeglo pogibelj, a podiže ga siromašna obitelj kojoj postaje dragocjen. Sjećate li se da i Luke Skywalker odrasta na farmi, u obitelji svoga strica, kao što i Supermana na farmi podižu Martha i Jonathan Kent. Nakon što izgubi svoj rodni planet Kripton, Superman se zaštitnički odnosi prema Zemlji te spašava svijet od čudovišta, prirodnih katastrofa i kriminalaca – i to nekoliko puta mjesečno već preko šezdeset godina. A doista nas i treba spašavati od mnogo čega.

U većini verzija Superman ostaje bez oca kao tinejdžer, ali za razliku od Lukea Skywalkera nema ključnog magičnog pomagača kao što je Obi-Wan Kenobi ili barem kakva dobra vila – stoga nije čudno da ima pune ruke posla.

Njegov karakter s vremenom se mijenjao – od grubog izvornog lika do mekšeg i idealizmu sklonog junaka s čvrstim moralnim kodeksom i odgovornim korištenjem svojih supermoći.

On nema osobitog uspjeha kod žena (pa da, onako brz poput metka), premda ga u nekoliko novijih verzija vidimo kako se skrasio s Lois Lane, svojom ljubavi iz zrelih godina.

Superman - filmski i stripovski superjunak

Superman je utjelovljenje junaka koji je od samog početka na strani zakona. On je ljubazan i uslužan tip koji je tu da pomaže drugima, primjer uzornog građanina. Nakon nekoliko godina na radiju, Superman je 1951. uskočio na televiziju gdje je u interpretaciji Georgea Reevesa branio “istinu, pravdu i američki način života.” U novije vrijeme on se pojavljuje kao zvijezda nekoliko filmova i televizijskih serija, uključujući Lois and Clark i još recentniju Smallville. Kompanija DC Comics obično istodobno prikazuje barem dva serijala o Supermanu, a ako tome pridodamo nove zaplete, razne spin-off serije i specijalna izdanja, brojka se penje na više od tuceta. Superman je i dalje glavni igrač u svijetu zabave, ime koje se još uvijek jako dobro prodaje.

Možda niste čuli
Supermanovo kriptonsko ime je Kal-EI a njegov se pravi otac zvao Jor-EI.
Supermana su dosad igrali George Reeves i Christopher Reeve.
Animirani filmovi o Supermanu nastali u studiju Maxa Fleischera (1941.) obično se svrstavaju u najbolje crtane filmove o njemu, kao i najbolje uratke proizašle iz tog studija.

Film Superman

Strip Superman

About Zajebanko

Također pogledaj

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Najpoznatiji svjetski likovi: Luke Skywalker

Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova Luke Skywalker – junak Zvjezdanih ratova, znanstvenofantastične pustolovne koja …